DWS: Olieprijs zal niet hard verder stijgen

Hebben de spanningen in het Midden-Oosten de olieprijzen opgedreven? Nee, de prijsstijging had meer te maken met de normale dynamiek tussen vraag en aanbod, zo stelt vermogensbeheerder DWS in de bijgevoegde ‘Chart of the Week’. Het is overigens niet waarschijnlijk dat de olieprijs nog heel hard verder zal stijgen.

Een manier om de bewegingen van de olieprijs te analyseren is om goed te kijken naar vraag en aanbod. In de Chart of the week zetten we de wereldwijde fysieke vraag naar olie minus het aanbod af tegen de veranderingen in de olieprijs, zoals blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie voor Energie.

Olieprijs

Olieprijs

In 2014 was het aanbod veel groter dan de vraag en de olieprijs daalde van meer dan 100 dollar per vat naar minder dan 30 dollar begin 2016. De afgelopen twaalf maanden echter is de fysieke vraag weer groter dan het aanbod. De voorraden worden kleiner en de olieprijs stijgt weer.

De olieprijs lijkt dus goed ondersteund, zelfs zonder een toename van bijkomende geopolitieke spanningen. Maar ondertussen is de markt al gepositioneerd voor stijgende prijzen en neemt de productie in de VS weer toe. Deze factoren maken het niet waarschijnlijk dat de olieprijs heel hard verder zal stijgen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.