Ook analisten straffen Delta Lloyd af

De halfjaarcijfers die Delta Lloyd recent naar buiten bracht zijn alles behalve in de smaak gevallen bij analisten. Zij hebben dan ook hun adviezen voor het aandeel massaal verlaagd en lijken de hoop langzaam te verliezen, terwijl de koers van het aandeel ondertussen een forse dreun heeft gehad.

Delta Lloyd verloor woensdag 12 augustus aan het begin van de beursdag direct 14,5% van zijn waarde, nadat de verzekeraar een dag eerder nog tegenvallende resultaten over het eerste halfjaar van 2015 presenteerde en de koers toen ook al met 20% onderuit zag gaan.

Beleggers waren vooral niet te spreken over de daling van de solvabiliteit, die is berekend op basis van de nieuwe Solvency II-regels. Op 138% is deze veel lager dan volgens analisten wenselijk is, terwijl de vermogenspositie onder druk is komen te staan door bewegingen van de marktrente en rentespreads in het tweede kwartaal.

Aandelenuitgifte onvermijdelijk

Volgens Kepler Cheuvreux komt vanwege de tegenvallende solvabiliteitsontwikkeling een nieuwe kapitaalverhoging van Delta Lloyd dichterbij en lijkt deze inmiddels onvermijdelijk.

Volgens de analisten zijn de meeste andere opties inmiddels op, of zullen deze ten koste gaan van de beleggingsmarges en winstpotentie. Vanwege het risico op winstverwatering heeft Kepler Cheuvreux daarom zijn koersdoel voor Delta Lloyd verlaagd van 19 euro naar 13,50 euro.

Dividendverwatering

SNS Securities heeft zijn advies voor Delta Lloyd verlaagd van ‘accumulate’ naar ‘neutral’, terwijl het koersdoel omlaag is gegaan van 17 euro naar 13,50 euro.

De analisten vrezen net als hun collega’s bij Kepler Cheuvreux dat aandeelhouders te maken zullen krijgen met een nieuwe kapitaalemissie en tegelijkertijd een lager dividend. Dit laatste component hield lange tijd de koers overeind, maar lijkt volgens SNS Securities niet langer houdbaar.

Goldman Sachs verliest geloof

De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft zijn advies voor Delta Lloyd op 12 augustus verlaagd naar ‘hold’, nadat het in maart een koopadvies voor het aandeel af gaf.

De analisten stellen dat de daling van de solvabiliteit in het tweede kwartaal een teleurstelling is. Goldman Sachs voorziet dat de onzekerheid over de kapitaalbehoefte en het dividendbeleid tot de strategie-update in december aan zal houden.

Wel hebben de analisten hun winsttaxaties voor de komende jaren verhoogd, nadat Delta Lloyd betere technische resultaten voor de bank en het levenbedrijf presenteerde. Het koersdoel voor het aandeel is verlaagd met 6 euro tot 14 euro.

Consensus Delta Lloyd

Door de diverse adviesverlagingen staan er nu voor Delta Lloyd http://www.analist.be/aandeel/696-delta-lloyd 4 koop-, 10 houd- en 6 verkoopadviezen uit en is de consensus daarmee licht negatief. Het laat zien dat analisten behoudend zijn geworden over het aandeel, wat tot uitdrukking komt in de adviezen die recent zijn afgegeven.

Wel zien analisten, mede door de forse koersdaling over de afgelopen dagen, nog opwaarts potentieel voor het aandeel. Op een gemiddeld koersdoel van 17,38 euro bedraagt het verwacht rendement 43,8%.