Boeing lager gewaardeerd omdat ongeluk met 737 ‘wat vertraging in de leveringen’ kan opleveren

Zakenbank Edward Jones veranderde zijn waardering van Boeing van kopen naar hold afgelopen maandag. Het tweede dodelijke ongeluk binnen een halfjaar met een 737 MAX 8 kan volgens hem een zichtbaar effect op de kortetermijninkomsten hebben.

“Het ongeluk kan voor extra uitgaven zorgen en een vertraging in leveringen. Dat kan tot druk leiden op de financiële resultaten van het bedrijf,” aldus Jeff Windau, analist bij Edward Jones.

Vorige week crashte een vliegtuig van Ethiopian Airlines ten zuidoosten van Addis Abeba. Geen van de 149 passagiers en 8 bemanningsleden overleefde de ramp. In oktober was er ook al een dodelijk ongeluk met hetzelfde type toestel, de 737 MAX 8. Toen stortte een vliegtuig neer in de Javazee. Alle 189 inzittenden kwamen om.

Zorg over veiligheid

“Beide vluchten vertoonden dezelfde patronen na het opstijgen, wat enig onrust veroorzaakt over het geautomatiseerde vluchtsysteem in de nieuwe Boeing,” schrijft Windau. “Het grootste probleem met dit aandeel is volgens ons de aanhoudende zorg over de veiligheid van de 737 MAX 8, met het annuleren van bestellingen tot gevolg.”

De Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) bleef op maandag bij haar standpunt dat de Boeing 737 MAX veilig is, maar in steeds meer landen wordt het toestel aan de grond gehouden. Onder andere China, Australie en de Europese Unie hebben het toestel voorlopig verbannen uit hun luchtruim. In totaal zou volgens een schatting van The Wall Street Journal nu zo’n 40 procent van alle Boeing 737 MAX 8 toestellen wereldwijd aan de grond staan.

Het aandeel van Boeing daalde dinsdag met 6,2% en sloot op $375.41.