Qualcomm stelt markten teleur

Ondanks dat Qualcomm met zijn resultaten over het tweede kwartaal van het boekjaar de marktverwachtingen wist te overtreffen, zijn analisten teleurgesteld over de verwachtingen die de Amerikaanse chipproducent heeft afgegeven voor het lopende kwartaal en een aantal uitdagingen reflecteren.

Qualcomm zag over het afgelopen kwartaal, dat eindigde op 27 maart, de omzet bij de chipproductiedivisie dalen met 25%, terwijl de licentiedivisie de omzet op jaarbasis zag afnemen met 12%. Hierdoor daalde de totale omzet van Qualcomm op jaarbasis met 19,5% tot 5,55 miljard dollar, wat echter minder was dan de 23,5% omzetdaling waar analisten gemiddeld op rekenden.

Uiteindelijk kwam de nettowinst op jaarbasis 10,5% hoger uit op 1,16 miljard dollar of 0,78 dollar per aandeel. Exclusief bepaalde items kwam de winst per aandeel uit op 1,04 dollar, wat daarmee hoger was dan de marktramingen.

Teleurstellende verwachtingen

De verwachtingen die Qualcomm voor het lopende kwartaal heeft afgegeven zijn echter een teleurstelling voor de markt. De chipproducent verwacht dat de verschepingen zullen dalen met 13-22% tot 175-195 miljoen dollar. Verder rekent Qualcomm erop dat de verschepingen van 3G en 4G apparaten op jaarbasis zal toenemen met 8%, maar dit is lager dan de 10% groei waar analisten op rekenden.

De onzekere toekomst komt met name door de groeivertraging die de smartphonemarkt laat zien. Zo rekent onderzoeksbureau Gartner erop dat de smartphoneverkopen wereldwijd met een enkelcijferig percentage zullen groeien.

Qualcomm verwacht dat omzet zal uitkomen op 5,2-6 miljard dollar, wat impliceert dat deze 11% hoger of 3% lager kan uitkomen dan een jaar eerder. De winst per aandeel zal naar verwachting uitkomen tussen 0,90-1,- dollar per aandeel.

Qualcomm staat momenteel op een koers-winstverhouding van 15,9, terwijl het koersrendement over de afgelopen 12 maanden -21,4% bedraagt. Het aandeel genereert een dividendrendement van 4,1%.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.