2016 recordjaar voor Intel aldus analisten

Beperkt meer omzet Intel verwacht

De omzet van Intel over dit jaar komt uit op 57,71 miljard dollar. Zo blijkt uit gemiddelde verwachting van de analisten. De omzet zou volgens de analisten dit jaar dan het hoogste in haar bestaan zijn. Dit is licht meer dan de omzet over 2015 toen de omzet 55,36 miljard dollar bedroeg.

Historische omzetten en resultaten Intel in beeld plus taxaties 2016

Omzetintel

De analisten rekenen voor 2016 op een nettowinst van 11,9 miljard dollar. Over dit jaar houdt het bedrijf volgens de analisten een winst per aandeel van 2,5 dollar over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 14,08 te liggen.

Per aandeel wordt door de analisten een dividend van 1,04 dollar verwacht. Het dividendrendement ligt zodoende op 2,95 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de halfgeleiders sector ligt op een summiere 0,79 procent.

Historische dividenden en dividendrendementen Intel

Inteldividenden

De bovenstaande grafiek toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividenden behoorlijke stimulans voor beleggers

De dividenduitkeringen zorgden de afgelopen jaren voor een nog groter totaalrendement voor de beleggers. De belegger die sinds 2008 zijn aandelen heeft aangehouden staat nu op een winst van 32 procent.

De uitgekeerde dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 3,34 per jaar bovengemiddeld te noemen. Het totale dividendrendement vanaf 2008 komt neer op een aanzienlijke 30 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger aanzienlijk.

Kerncijfers halfgeleiders sector

Sectorintel


Intel 's boekwaarde/koers (ook wel book to market ratio genoemd) staat op 0,37. Gezien dit grote verschil tussen de boekwaarden de beurskoers voorzien beleggers blijkbaar dus relatief veel groei van het aandeel. De sector noteert momenteel met een boek- to beurskoerswaarde ratio van 4,09. De halfgeleiders sector noteert momenteel met een CAPE (Shiller PE) van 31,39. Gezien de grote verschillen tussen de beste en slechtste aandelen ligt de volatiliteit in de sector vrij hoog.

De voorbije jaren koerste het aandeel met aanzienlijk uiteenlopende koers/winst-verhoudingen (zie grafiek rechtsonder). Zowel op de kortere als de langere termijn zijn de rendementen van het aandeel ten opzichte van haar sector behoorlijk uiteenlopend zijn geweest. Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen op de beurs(zen) bedraagt Intel 's marktkapitalisatie 166,37 miljard dollar.

Het aandeel Intel wordt door 15 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 35,5 dollar. Dit is circa 2 procent meer dan de huidige beurskoers van 35,21 dollar.

2015 beste jaar, 2009 slechtste jaar

Intelbeurskoers

De matrix hier boven toont Intel 's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het jaar 2009 is (sinds 2008 gemeten) met een koersverlies van 45 procent het slechtste jaar. 2015 is tot nu toe met een winst van 40 procent het beste jaar voor het aandeel. De belegger die het aandeel in 2008 aankocht (koers destijds op 26,66 dollar) heeft nu een koerswinst van 32 procent.

Historische koersen Intel afgelopen 10 jaar

Aandeelintel

Om 22.00 staat het aandeel 0,86 procent hoger op 35,21 dollar. Dit komt neer op 14 maal het resultaat per aandeel over 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.