Pharming: goed op weg, maar wat zijn de risico’s?

Pharming is erg goed op weg mensen het gevoel te geven de nieuwe Galapagos klapper in de portfolio te worden. Pharming heeft in de afgelopen jaren altijd problemen met de liquiditeit en winstgevendheid gehad. Er was veel geld nodig voor onderzoek en in het verleden is er vaak geld via aandelenemissies opgehaald. Resultaat was een enorme verwatering. Momenteel staat het aandeel een stukje boven de €1, in 2005 stonden we nog boven de €40 en rond de eeuwwisseling deed een aandeel Pharming €250. Mensen hebben dus veel geld aan Pharming verloren door de verwatering. In de afgelopen tijd is echter duidelijk geworden dat Pharming in staat is zwarte cijfers te schrijven en schoot de koers omhoog.

Beurskoers Pharming

Pharmingkoers

De zwarte cijfers zijn erg belangrijk voor een kleine farmaceut die het moet hebben van relatief kleine afzetmarkten en een lange termijnvisie. Het belangrijkste product van Pharming is Ruconest. Ruconest wordt gebruikt bij de behandeling van HAE, een erfelijke ziekte die gekenmerkt wordt door aanvalsgewijs ontstaan van zwellingen (oedeem). Ruconest staat nu aardig goed in de markt. Hier en daar is nog toestemming nodig, maar er wordt fatsoenlijk wat omzet en ook al winst gemaakt vooral dankzij Ruconest.

Opwaarts potentieel

Hoeveel opwaarts potentieel er nog in Pharming zit is erg lastig te zeggen. Pharming is erg afhankelijk van andere partijen zoals regulators die producten moeten goedkeuren. Daarnaast is Pharming een klein bedrijf en kan het weinig schokken weerstaan. Mocht Pharming de winstgevendheid weten te vergroten dan zit er aardig wat muziek in de huidige koers. Deze kan dan gemakkelijk doorschieten naar niveaus hoger dan €2 of €3.

Risico’s

Pharming is een beetje een gokaandeel. Ze hebben wat mooie medicijnen in de pijplijn maar vanaf de zijkant is er weinig zinvols over die medicijnen over te zeggen. Een aandeelhouder is heel erg afhankelijk van hoe een medicijn aanslaat, hoe de regels veranderen, wat wel en niet wordt toegelaten, etc. Koopt u Pharming, dan neem je een behoorlijke gok.

Deze gok kan verstandig zijn als u denkt dat de risico’s in Pharming wel meevallen. Hieronder benoem ik kort aan welke risico’s u zoal moet denken. Ik benoem enkele risico’s die uiteindelijk kunnen leiden tot de neergang of zelfs de ondergang van Pharming.

  • Geen acceptatie krijgen voor de ontwikkelde producten. Pharming stopt veel geld in de ontwikkeling van nieuwe producten. Als de toezichthouders in de landen van de afzetmarkten oordelen dat de producten niet veilig en effectief genoeg zijn voor behandelingen van patiënten, dan kunnen ze deze producten afkeuren. In geval van Pharming betekent dit dat zij de producten moeten verbeteren en flink wat extra kosten moeten maken voor de doorontwikkeling.
  • Kapitaalmarkten zijn streng voor kleine bedrijven. Sinds kortgeleden zijn de kapitaalmarkten erg kritisch met betrekking tot het verlenen van liquiditeit aan kleinere bedrijven. Enkele kleine tegenslagen voor Pharming en er is veel nieuw geld nodig. In geval van een recessie gaat dit erg lastig worden voor Pharming en zullen zij een aandelenemissie moeten doen. Dit kan de koers doen instorten.
  • Erg afhankelijk van één product. Ruconest is het belangrijkste product voor Pharming. Mocht er wat misgaan met dit medicijn dan kan het heel snel flink verkeerd gaan voor Pharming. Goedkeuringen worden ingetrokken, Pharming moet de reputatie herstellen en de financiële cijfers zullen dramatisch zijn. Het kan het einde van het bestaan van Pharming inluiden. Pharming is bezig met meer producten in de pijplijn en ze gaan voor diversificatie. Echter, die diversificatie neemt nog flink wat jaren tijd in beslag. Tot die tijd is er een bijna totale afhankelijkheid van Ruconest.
  • Pharming is erg afhankelijk van vaak slechts één leverancier. Voor veel essentiële materialen hebben ze slechts één toeleverancier. In een economische teruggang kan dit ernstige gevolgen hebben voor Pharming als de leverancier in financiële problemen komt. Pharming gaat veel focussen om ervoor te zorgen dat ze back-up plannen hebben. Echter is dat momenteel nog niet het geval en hierin schuilt dus een wezenlijk risico.

    Offensieve investeerder

    Over het algemeen kan Pharming gezien worden als een investering waarbij het rendement moeilijk is in te schatten. Als alles volgens plan loopt is een verdere stijging van het aandeel aannemelijk. Echter hoeft het hier en daar maar iets tegen te zitten en de positieve outlook van Pharming veranderd in een ronduit negatieve outlook. Pharming is alleen voor de erg offensieve belegger die er rekening mee moet houden dat een verlies van de totale belegging een behoorlijke kans heeft. Misschien wel méér dan 25%. De kans op een verdubbeling van de koers is ook aanzienlijk en kan op korte termijn gebeuren. De gemiddelde belegger kan Pharming beter mijden zolang Pharming erg afhankelijk is van één enkel product.

    Wilt u meer lezen over aandelen zoal deze en een diepere analyse zien met slimme handelsmogelijkheden, kijkt u dan eens op hubenscapital.com.

    De auteur, Sven Hubens, is oprichter van Hubens Capital (www.hubenscapital.com). Hubens Capital richt zich op het geven van vermogensadvies aan particulieren en het analyseren van de vooral wat kleinere value stocks.