BP breekt met Rosneft en verlaat zijn belang van bijna 20 %

.

 • BP zegt dat het zijn 19,75 %-belang in Rosneft (OTCPK:RNFTF) zal verlaten, en CEO Bernard Looney en voormalig CEO Bob Dudley zullen ontslag nemen uit de raad van bestuur van de Russische oliemaatschappij.
 • "Zoals zovelen ben ik diep geschokt en bedroefd door de situatie in Oekraïne", zei Looney. "Het heeft ons ertoe gebracht de positie van BP met Rosneft fundamenteel te heroverwegen."
 • BP zegt dat de verhuizingen zullen resulteren in een last op de resultaten van het eerste kwartaal, die het verschil vertegenwoordigt tussen de reële waarde van het Rosneft-aandeel aan het einde van het eerste kwartaal en de boekwaarde van het actief; het bedrijf zegt dat de boekwaarde eind 2021 ~ $ 14 miljard was.
 • Het bedrijf verwacht ook dat de wijzigingen een last zullen veroorzaken in verband met wisselkoersverliezen die sinds 2013 zijn opgebouwd en die voorheen rechtstreeks in het eigen vermogen werden geboekt in plaats van in de resultatenrekening; dit totaal was ~$11 miljard aan het einde van 2021.
 • BP wordt gezien als de olie- en gasgigant die het meest is blootgesteld aan de Rusland-Oekraïne-crisis, en de Britse regering oefende naar verluidt druk uit op het bedrijf om zijn Rosneft-holdings te verkopen na de Russische invasie.

  Over het lopende jaar ligt de consensus van de omzet van het bedrijf uit London op 266.12 miljard GBp. Dit is fors meer dan de omzet over 2021 toen het concern 157.74 miljard GBp verdiende.

  Historische omzetten en resultaten BP in beeld plus taxaties 2021

  financiële analyse

  BP Utrecht ©

  BP
  BP


  Onderaan de streep rekenen de meeste analisten op een nettowinst van 17.12 miljard GBp. Over dit jaar wordt door het gros van de analisten een winst per aandeel van 90 GBp verwacht. De koerswinstverhouding komt zodoende op 4.35 te liggen.

  Fors dividend BP

  Per aandeel wordt door de analisten een dividend van 23 GBp verwacht. BP 's dividendrendement komt hiermee uit op 5.87 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de olie- en gassector ligt op een aantrekkelijke 2.91 procent.

  De beurswaarde bedraagt op basis van het aantal uitstaande aandelen maal de beurskoers ruim 7933.64 miljard GBp. 35

  Het aandeel staat om 16.29 4.78 procent hoger op 391.55 GBp.

  Koershistorie BP 2007-2021

  financiële analyse bp

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.