Fidelity: Belang Chinese obligatiemarkt groeit stevig

De opname van Chinese onshore RMB-obligaties per 1 april aanstaande in de belangrijkste wereldwijde obligatie-indices en de verbeterde markttoegang onderstrepen het groeiende belang en de populariteit van de Chinese onshore-obligatiemarkt, aldus Fidelity International.

“China heeft een steeds gezondere en bruisende kapitaalmarkt, een noodzakelijke voorwaarde voor economische groei op de lange termijn”, stelt Bryan Collins, Head of Asian Fixed Income en Portfolio Manager bij Fidelity International. “Een belangrijke aanwijzing hiervoor is onder meer dat tegen het einde van 2018 het aantal Chinese staatsobligaties in buitenlandse handen was toegenomen tot meer dan 8%. Belangrijke drijfveren voor de stijgende populariteit zijn onder meer de aansprekende rendementen en het versoepelingsbeleid van de Chinese Centrale Bank (PBoC), waardoor Chinese staatsobligaties in 2018 een van de best presterende activaklassen waren en meer dan 9% rendement opleverden. Vooruitblikkend denken we dat beleggers hier nog meer van kunnen profiteren gedurende de huidige economische cyclus.”

Eind 2018 kondigde de PboC aanvullende versoepelingsmaatregelen aan, terwijl ook de Federal Reserve een meer ‘dovish’ standpunt heeft ingenomen. “Dat hielp risicovolle activa”, aldus Morgan Lau, Fixed Income Portfolio Manager bij Fidelity International. “Met China in de stimulusmodus hebben bedrijven gemakkelijker toegang tot financiering en het helpt de Chinese economie te stabiliseren. Ofschoon de markt in 2018 meer wanbetalingen in China zag, kende de Chinese onshore-obligatiemarkt nog steeds een laag wanbetalingspercentage van minder dan 1%. Over het algemeen hebben we een positieve kijk op Azië en China's kredietmarkt. Aan de valutazijde wordt verwacht dat de RMB relatief stabiel blijft en dus geen grote bron van zorg is in 2019.”

De ontwikkelingen in de Chinese onshore-obligatiemarkt zullen volgens Bryan Collins ook een positief spill-over-effect hebben en de bredere Aziatische vastrentende markt stimuleren. "Door te begrijpen wat er in China gebeurt, kunnen beleggers de ontwikkelingen op de Aziatische markten in het juiste perspectief plaatsen. Wereldwijd verwachten we dat de monetaire en begrotingsversoepeling zich in 2019 zal voortzetten. De dovish houding van de Fed ten aanzien van renteverhogingen en het algemene ondersteunende beleid in Azië en China zal zowel de Chinese onshore-obligatiemarkt als de bredere Aziatische vastrentende markt ondersteunen. Bij Fidelity International volgen we de onshore liquiditeits- en kredietvoorwaarden van China op de voet en richten we ons op de verwachtingen voor de bedrijfswinsten van 2019."