UBS verwacht meer overnames in oliesector

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden in de energiesector over het afgelopen jaar, zal dit wel de sector zijn die als eerste profiteert bij een renteverhoging door de Federal Reserve. Dit zou daarmee volgens de analisten van onder meer UBS een keerpunt kunnen betekenen en zij spelen daarom alvast in op mogelijke kanshebbers.

Desinvesteringen verwacht

In een recent rapport wijst de Zwitserse zakenbank UBS erop dat de fusie tussen oliegiganten Baker Hughes en Halliburton zal leiden tot desinvesteringen. Sommige media stellen dat de U.S. Department of Justice van Halliburton zal eisen dat het bedrijf eerst een koper vindt voor de activa dat het van de hand moet doen om de deal te mogen bezegelen.

Ook al zou deze eis niet nodig zijn om te fuseren, stelt UBS al langere tijd dat de autoriteiten wensen dat er een gelijkwaardige concurrent is voor het gefuseerde bedrijf. Het af te stoten onderdeel zou een waarde hebben van 4 tot 5,5 miljard dollar en volgens UBS zouden General Electric en Siemens in de markt zijn om dit over te nemen.

UBS blijft mede daarom positief over de oliedienstverlenende bedrijven en ziet naast Baker Hughes en Halliburton ook kansen voor Schlumberger.

Schlumberger

Schlumberger is een van de grootste leveranciers van technologie, geïntegreerd projectmanagement en informatieoplossingen voor bedrijven die actief zijn in de olie- en gasindustrie.

Het aandeel leek zich sinds het dieptepunt van de koers in januari te herstellen, maar de koers is inmiddels weer gedaald doordat de olieprijzen zijn verzwakt.

Stabiele cijfers Schlumberger

De tweedekwartaalcijfers van het bedrijf waren iets beter dan waar de markt op rekende. Waar Schlumberger zowel in de omzet als de winst een afname zag, was het minder dan waar analisten vooraf voor vreesden. Het grootste deel van de daling in de operationele inkomsten en marge werd veroorzaakt door de Noord-Amerikaanse activiteiten. Maar de wereldwijde activiteiten waren redelijk stabiel.

Volgens UBS kunnen geduldige beleggers beloond worden wanneer de booractiviteiten weer aantrekken en Amerikaanse platformen dit jaar en het jaar daarop actief worden.

Verder merken de analisten op dat de Duitse toeleverancier Bauer recent een intentieverklaring heeft getekend om met Schlumberger een joint venture op te zetten voor de ontwikkeling van boorplatformen. Eerder werkte Schlumberger hiervoor samen met het Amerikaanse T&T Engineering, dat recent door Schlumberger werd overgenomen.

Momenteel staat Schlumberger op een koers-winstverhouding van 15,1, terwijl het aandeel een dividendrendement biedt van 2,7%.