Goldman tipt deze 5 superaandelen

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs maakte onlangs haar 5 ‘superaandelen’ bekend die ze op dit moment erg goedkoop vindt. Met superaandelen bedoelt Goldman Sachs bedrijven die weliswaar een relatief groter marktaandeel hebben en dus in staat zijn om deze voorsprong verder uit te bouwen vanwege hun sterkte marktpositie en onderhandelingskracht.

Hogere winstmarges bij ‘Superstars’ en meer koerswinsten

”De marktposities van dergelijke ‘superaandelen’ zorgt voor meer kracht op de gebieden van prijszetting en loononderhandelingen. Dit zorgt uiteraard voor een hogere winstgevendheid” zo stelt David Kostin, senior aandelenanalist bij Goldman Sachs. Volgens Kostin waren dergelijke ‘superaandelen’ één van de drivers achter de enorme groei van de winstmarges in de VS sinds de 2008-crisis. Kostin berekende dat sinds 2015 de aandelen met de grootste marktaandelen circa 49 procent wonnen. De aandelen met de lagere marktaandelen wonnen daarentegen ‘maar’ 16 procent.

Altria Group in transformatie

Altria Group 88 procent (!) marktaandeel in de VS

Beurkoers Altria Group

Altriabeurskoers

Altria Group, bekend van Philip Morris International met haar fabriek in Bergen op Zoom, behoort uiteraard tot zegmaar de ‘vice’ aandelen. Oftewel de aandelen die relatief slecht zijn voor de maatschappij (qua gezondheid, milieu et cetera). Ondanks dat veel ESG-beleggers deze bedrijven uitsluiten behoren veel van deze vice aandelen zeker tot de sterkere aandelen. Over de afgelopen vijf jaar won het aandeel circa 23 procent maar dit is relatief gering ten opzichte van het marktgemiddelde van zeker 7 procent per jaar voor de Amerikaanse aandelen. Recent herhaalde analist Bonnie Herzog van Wells Fargo haar koopadvies met een koersdoel 65 dollar voor het aandeel (dit is circa 28 procent boven de huidige koers).

Herzog duidt in haar analyse op de transformatie van een klassieke sigarettenproducent naar een producent van moderne rookproducten (zoals de e-sigaret). Volgens haar zijn ook de andere grote spelers in de tabakssector goed op weg met dergelijke transformaties. Ze stelt verder dat de consolidatie in deze sector waarschijnlijk tot een versnelling van deze transformaties zal leiden. Zo investeerde Altria Group recent voor ruim 12,8 miljard dollar in Juul Labs (een producent van e-sigaretten). Over het eerste kwartaal boekte dit bedrijf nog een omzetgroei van circa 23 procent. Vermoed wordt dat Juul Labs een winkelketen in Houston gaat openen. Ook is Altria Group via Philip Morris International bezig met de ontwikkeling van sigaretten die bij een lagere temperatuur gaan roken en zo minder schadelijke stoffen laten ontstaan.

Eventuele opsplitsing Alphabet alles behalve negatief

Alphabet heeft 63 procent in de Amerikaanse markt

Beurskoers Alphabet

Alphabetaandelenkoers

Alphabet, het moederbedrijf van zoekmachine Alphabet, kan niet anders dan een succesverhaal genoemd worden. Over de afgelopen 5 jaar verdubbelde het aandeel. Ondanks de enorme outperformance staat het aandeel nog steeds op veel kooplijsten van analisten. Weliswaar duiden veel analisten op de toegenomen regelgeving waar het bedrijf vooral op het gebied van privacy moet voldoen maar desondanks lijkt de markt hier gerust op te zijn. Analist Youssef Squali van SunTrust Robinson stelt dat maar al te vaak aandelen zoals Alphabet, Facebook en Amazon de markten positief konden verrassen. Ondanks de druk van meer regelgeving met zelfs de dreiging van het verplicht opsplitsen is volgens de analist is toch echt iets voor de hele lange termijn. En zelfs dat als een bedrijf als Alphabet opgesplitst zou moeten worden dan is vermoedelijk de som der delen meer waard dan als 1 geheel. Dit onderstreepte ook analist Laura Martin van Needham & Co. door te stellen dat in het geval van een opsplitsing van het bedrijf de som der delen zelfs 50 procent meer waard is dan nu.

Laura heeft een koersdoel van 600 dollar voor het aandeel. Het Youtube onderdeel staat bij haar voor 200 dollar in de boeken. Het onderdeel Android voor 100 dollar naast de onderdelen Gmail, Maps, Waymo en Deepmind. Beide analisten stellen dus dat een eventuele opsplitsing van het bedrijf zeker een ramp is voor beleggers maar eerder een kans op een hogere waardering van de losse delen.

GE gevallen blue chip

GE op 51 procent marktaandeel in de VS

Beurskoers General Electric

Beurskoersgeneralelectric

Ook GE (General Electric) kennen we natuurlijk als een blue chip bedrijf in transformatie. Waar het vroeger een rotsvaste component in de Dow Jones Industrial Average Index was is het dit nu al lang niet meer en verdween recent zelfs uit deze Amerikaanse hoofdindex. Sinds begin dit jaar staat het aandeel echter alweer ruim 40 procent hoger. De markt lijkt daarom vertrouwen te hebben in de nieuwe topman Larry Culp. In 2018 verloor het aandeel nog ruim de helft van haar beurswaarde. Beleggers maken zich echter nog wel zorgen om de enorme schuldenberg van 110 miljard dollar (per 31 maart 2019). Analist Gautam Khanna van Cowen & Co. stelt dat het maar de vraag is of GE überhaupt deze schuldenberg in de komende jaren kan afbouwen. Khanna heeft een houdadvies maar wel met een koersdoel van 8 dollar en dus 20 procent onder het huidige niveau.

Analist Nicholas Heymann van William Blair stelt echter dat het aandeel de komende 12 maanden zou kunnen gaan outperformen. ”Wij geloven nog steeds dat GE’s intrinsieke waarde ergens tussen de 14 en de 16 dollar per aandeel ligt” aldus Khanna.

Walt Disney blijft een succesverhaal

49 procent marktaandeel in de VS

Beurskoers Walt Disney

Waltdisneyaandelenkoers

Het aandeel Walt Disney is al jaren een groot succesverhaal voor beleggers. Het aandeel staat dit jaar al ruim 29 procent hoger. Op 5-jaarsbasis staat het aandeel ruim 70 procent hoger. Walt Disney is nu actief met de lancering van nieuwe Star Wars attracties en een ‘kijkthuis’ product genaamd Disney+ dat een tegenhanger van Netflix zou kunnen worden. Beleggers lijken erg enthousiast getuige de eerdere successen van onder andere de film Avengers Endgame (Amerika’s op 2 na grootste kaskraker). Analist Ivan Feinseth van Tigress Financial stelt dat Disney+ een sterke extra omzetstroom kan worden. Dit naast de al heel succesvolle Disneyparken alsmede de nieuwe Star Wars film Episode IX die in december dit jaar uitkomt. Feinseth gaat uit van circa 2 miljard dollar sowieso aan opbrengsten voor deze film. Ook analist Benjamin Swinburne van Morgan Stanley is heel positief over het aandeel en roemt Disney’s groeiende aantal abonnees. Voor 2024 verwacht hij dat Disney circa 130 miljoen abonnees heeft. Hij heeft een koersdoel van 160 dollar en in het ‘bullcase’ scenario zelfs 210 dollar. Het laatste scenario zou kunnen indien Disney+ eerder wordt uitgerold, de vraag hoger is dan verwacht en als er ook via derde partijen uitgerold gaat worden.

General Motors

General Motors zit op 48 procent marktaandeel in de VS

Beurkoers General Motors

Beurskoersgeneralmotors

Recent kwamen er maar drie analisten met updates over het aandeel. 2 met een houdenadvies en Morgan Stanley’s analist Adam Jonas gaf een koopadvies bij een koersdoel van 44 dollar. Adam Jonas heeft relatief het beste track record. De resultaten over het eerste kwartaal waren min of meer in lijn met de consensus. Jonas gaf echter wel aan om de verwachtingen van GM’s dochter Cruise, dat zich richt op zelfrijdende auto’s zeker getemperd moet worden want dit heeft volgens hem nog een lange weg te gaan. Naast de technologische uitdagingen liggen er natuurlijk ook veel juridische uitdagingen voor GM’s Cruise. Dit jaar staat het aandeel circa 7 procent hoger (in 2018 verloor het aandeel nog 19 procent).