BP sluit zich aan bij groep die offshore windenergie wil ontwikkelen in Noorwegen

  • BP zegt samen te werken met Statkraft, Europa's grootste producent van hernieuwbare energie, en de oude Noordzee-exploitant Aker Offshore Wind om offshore windenergieprojecten in Noorwegen te ontwikkelen.
  • Het consortium zegt dat het zal bieden op vergunningen voor de bouw van offshore windenergieprojecten in het vergunningsgebied Soerlige Nordsjoe II in het zuidelijke deel van de Noordzee, een van de twee geopende gebieden in Noorwegen, waarbij elke partner een derde bezit delen.
  • De gunstige ligging van Soerlige Nordsjoe, 140 km voor de Noorse kust, biedt toegang tot de export van elektriciteit naar lokale en aangrenzende markten, zegt BP .
  • Het gebied is geschikt voor een aan de onderkant vast windenergieplatform en ligt aan een zeegrens met Denemarken, wat een potentieel biedt om elektriciteit naar aangrenzende markten te exporteren.

    De omzet van het concern uit London over dit jaar komt uit op 242.19 miljard GBp. Zo blijkt uit gemiddelde verwachting van de analisten. Dit is fors meer dan de omzet over 2020 toen de omzet 161.29 miljard GBp bedroeg.

    Historische omzetten en resultaten BP in beeld plus taxaties 2020

    koersdata

    BP olievervoer tankwagen ©

    BP
    BP


    Wat betreft het resultaat rekenen De meeste analisten op een nettowinst van 9.24 miljard GBp. Gezien de laatste analistenconsensus heeft het bedrijf dit jaar een winst per aandeel van 46 GBp. Zodoende komt de koerswinstverhouding op 7.08 uit.

    Fors dividend BP

    De consensus van het dividend ligt op 21 GBp per aandeel. Het dividendrendement van BP ligt hiermee op 6.45 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de olie- en gasbedrijven ligt op een relatief royale 3.08 procent. Het is de verwachting dat het bedrijf op 12 augustus een interim-dividend van 3920 GBp uit zal gaan keren.

    De marktkapitalisatie bedraagt op basis van het aantal uitstaande aandelen keer de beurskoers circa 6587.79 miljard GBp. Het aandeel was de afgelopen 12 maanden vrij bewegelijk. Gemeten vanaf juni vorig jaar staat het aandeel 13 procent in het groen. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 189 en de 337 GBp.

    Historische beurskoersen BP

    koersdata bp

    Het aandeel sloot vrijdag op 325.5 GBp.

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.