3 redenen om BP te kopen

BP moest over het tweede kwartaal een flinke winstdaling slikken, maar maakt wel vorderingen met zijn financiële planning om de olieramp in de Golf van Mexico achter zich te laten, dat alweer meer dan 5 jaar geleden plaatsvond. Mede daarom ziet 1 analist een enorm potentieel voor het aandeel, al zijn anderen daar nog niet zo zeker van.

British Petroleum (BP) maakte op 28 juli bekend dat over het tweede kwartaal de onderliggende winst is uitgekomen op 1,3 miljard dollar, waar dat een jaar eerder nog 3,6 miljard dollar was. Dit betekende de laagste kwartaalwinst voor BP in meer dan 10 jaar.

Schikking olieramp

De scherpe winstdaling is vooral te wijten aan de lage olieprijzen, terwijl de Britse oliemaatschappij ook een afschrijving van 600 miljoen dollar moest doen op de activiteiten in Libië. De winst zou echter nog lager zijn uitgevallen wanneer de kosten van de schikking voor de olieramp worden opgeteld.

Begin juli werd bekend dat BP in de komende 18 jaar in totaal 18,7 miljard dollar zal betalen aan de Amerikaanse federale overheid en de staten Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi en Texas. Als dit wordt meegerekend in de tweedekwartaalcijfers, zou er onder de streep een verlies staan van 6,3 miljard dollar.

Ondanks de forse winstdaling heeft BP zijn dividend gehandhaafd op 10 dollarcent per aandeel. Sommige analisten sluiten echter niet uit dat het bedrijf in 2016 zijn dividend alsnog zal verlagen.

Drie redenen om BP te kopen

De analisten van Argus hebben hun advies voor BP na de tweedekwartaalcijfers verhoogd naar ‘buy’, terwijl het koersdoel is vastgesteld op 42 dollar. Dit is gebaseerd op drie factoren.

Allereerst wijzen de analisten op de schikking van de olieramp, waarmee duidelijkheid is ontstaan en een ‘worst-case scenario’ kan worden uitgesloten.

Verder is Argus van mening dat het management van BP wil vasthouden aan zijn jaarlijkse dividend van 2,40 dollar per aandeel, wat momenteel een dividendrendement oplevert van 6,4% en daarmee hoger ligt dan het gemiddelde van andere oliegiganten van 5,6%.

De derde reden die de analisten aanhalen is dat BP door te snijden in zijn kosten en investeringen de lagere olieprijzen zal weten te compenseren, waarmee het zich goed positioneert voor een mogelijk herstel.

Consensus BP

Over het algemeen blijven analisten terughoudend over BP. Er staan momenteel 5 verkoop-, 14 houd- en 8 koopadviezen voor het aandeel uit, waardoor de consensus licht positief is.

Het opwaarts potentieel voor de koers lijkt daarbij nog zeker aanwezig. Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 459,77 pence, wat zodoende een verwacht rendement oplevert van 13,5%.